Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vrifuru

Pinus contorta

Et synonymt navn er contortafuru. Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Artsnavnet contorta betyr vridd (nålene). I Sverige heter planten contortatall eller strandtall, mens noen engelske navn er lodgepole pine, shore pine, twisted pine og contorta pine.

Hjemsted/Opphav Vrifuru kommer fra vestlige deler av Nord-Amerika, nærmere bestemt fra Alaska i Yukondalen til nord i California, i et bredt belte som følger Stillehavskysten og kystbergene og forposter ned mot Colorado. Arten deles i minst 4 varieteter.

10-15 m høyt, eviggrønt, opprett nåletre med en avrundet krone eller en høy, flergreinet busk med mørkegrønne, sterkt vridde nåler i knipper på to og to. Eggforma, hengende, vridde, 5 cm lange kongler på årsskudd. Létre på kysten. Klimasone: H6.

  • Pinus contorta (Vrifuru)

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, avrundet krone eller en høy, flergreinet busk. Mens unge trær har en tynn, glatt bark, får eldre trær en mørk rødbrun, skorpet bark. Skuddene er grønnlig brune det første året og oransjebrune med hvite striper det andre året.

Vrifuru er en såkalt 2-nåla furu, det vil si at 2 og 2 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Mørkegrønne, sterkt vridde, tilspissete, 2-5 cm lange nåler med en sagtakket rand.

Eggforma, skjeve, hengende, 5 cm lange kongler, som sitter parvis eller 3-4 i en krans på årsskudd. Konglene kan også sitte i to etasjer på skuddet.

Vekstkrav og klimasone

Vrifuru er et nøysomt tre som tåler godt saltholdig luft. Treet trives i en godt sandholdig, moldrik jord på en lysåpen plass.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Pinus contorta er et godt kysttre. I og med at treet tåler bra med vind og har bar med en naturlig farge, kan den være en leplante i hyttefelt o.l.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Vrifuru formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss