Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Bassino’, bunndekkerose

Rosa ‘Bassino’®,

Rosens kultivarnavn er ‘KORmixal’. Et synonymt navn er Rosa 'Suffolk'. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Bassino’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 1988. Foreldre: (‘Sea Foam’ x ‘Rote Max Graf’) x frøplante.

30-50 cm høy, remonterende, tettgreina bunndekkerose med en tett, bred vekst, mørkegrønne, blanke blad og små, mørkerøde, enkle blomster med en gul midte og en svak moskusaktig duft. Blomstrer rikt helt tl frosten. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Bassino' ('Bassino', bunndekkerose) Foto: en.rose.it

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, remonterende bunndekkerose med en tett, bred vekst, rikelig med greiner og mørkegrønne, skinnende, blanke blad.

Små (4-5 cm brede), mørkerøde, enkle blomster med bare fem kronblader og et gult senter med gule pollenbærere, og som har en svak, moskusaktig duft. Rikelig blomstring fra starten av juni til langt utpå høsten. Blomstringen erstattes av tallrike, små, mørkerøde nyper, som spises av fugler i vinterperioden.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Bassino’ tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområde

‘Bassinoer en god moderne bunndekkerose som egner seg i bed, større urner og kasser og som kantplante i forkant av buskbed . Blomstene tåler regn uten å ta skade.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk og sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss