Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Belle des Jardines’, gallicarose

Rosa gallica ‘Belle des Jardines’

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, mattgrønne blad og middels store, tettfylte blomster med hvite striper og en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5. Synonyme navn er 'Belle Rubine', 'Village Maid', 'Gallique Pannacheé' og Rosa x centifolia ‘Variegata’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike. Sorten tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica, og som tilhører den eldste gruppen av historiske roser. Gallicarosene ble dyrket fra før Kristi tid.

Hjemsted/Opphav Rosa gallica ‘Belle des Jardines’ ble trolig foredlet fram av franskmannen Jean-Baptiste André Guillot i 1872.

120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, mattgrønne blad og middels store, tettfylte blomster med hvite striper og en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Belle des Jardines' (Gallicarose 'Belle des Jardines') Foto: shop.staudenundrosen.de

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med tornete greiner og ulikefinnete, matt grønne blad.

Middels store, tettfylte rosa blomster med hvite striper og en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter mest i små klaser. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Blomstene tåler bra med skygge, men lite regn.

Rosa gallica ‘Belle des Jardines’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante, til frittvoksende hekk og i bed og grupper med andre planter. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men blomstens sterke duft kan skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Beskjæringen bør skje etter blomstring.

Formering

Rosen kan formeres med stiklinger og med poding.

Sykdommer

Sorten er bra sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss