Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Fantin-Latour’, hundrebladrose

Rosa x centifolia ‘Fantin-Latour’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen rosene tilhører den Centifolia-gruppen.

Hjemsted/Opphav Rosa x centifolia ‘Fantin-Latour’ er en gammel rose med ukjent opphav, som ble introdusert ca. 1940. Navnet stammer fra den franske maleren Ignace-Heni-Theodore Fantin-Latour (1836-1904). Han malte ofte roser.

180-200 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, greiner med lange torner, blanke, grønne, ulikefinnete blad og rosa, middels store, tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa x centifolia 'Fantin-Latour' (Hundrebladrose 'Fantin-Latour') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

180-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en opprett, buskete vekst, greiner med lange torner og ulikefinnete, blanke, grønne blad.

Rosa, middels store (9 cm brede), fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i store klaser. Blomstring i juni- juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn.

Rosa x centifolia ‘Fantin-Latourtilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante, til frittvoksende hekk og i bed og i grupper med andre planter. Snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen, men blomstens sterk duft kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet..

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Rosen kan formeres med stiklinger og med poding.

Sykdommer

Sorten er utsatt for soppsykdommene mjøldogg og rosestråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss