Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Comtesse de Lacepede’, gallicarose

Rosa gallica ‘Comtesse de Lacepede’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet gallica betyr fra Gallia i Frankrike, og navnet stammer fra Linné i 1753. Sorten tilhører gruppen gallicaroser (Gallica-gruppen), som består av mutasjoner og hybrider av Rosa gallica, og som tilhører den eldste gruppen av historiske roser. Gallicarosene ble dyrket fra før Kristi tid.

Hjemsted/Opphav Arten Rosa gallica finnes opprinnelig viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa til Ukraina, samt i Lilleasia og Kaukasus. Sorten ‘Comtesse de Lacpede’ ble introdusert av franske Hippolyte Duval, før 1839.

100-150 cm høy, engangsblomstrende buskrose med noe utbredt, buskete vekst, tornete greiner, lyst grønne, blad og middels store, fylte, hvite blomster med svak søtlig duft. Blomstring i juni-juli. Klimasone: H5.

  • Rosa gallica 'Comptesse Lacepede' (Gallicarose 'Comptesse Lacepede') Foto: upload.wikimedia.org

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en noe utbredt, buskete vekst, tornete greiner og lyst grønne, ulikefinnete blad.

Middels store (7 cm brede), fylte, hvite blomster med et grønt øye og en svak, søtlig duft.  Blomstene sitter i små klaser. Blomstring i juni-juli, uten remontering.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Sorten tåler bra med skygge. Blomstene tåler regn.

Rosa gallica ‘Comtesse de Lacepede’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten er en vakker solitærrose, som egner seg godt i bed og grupper, Snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med gallicaroser. Men blomstens sterke duft kan forårsake plager for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren nå og da. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.

Formering

Sorten kan formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss