Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Coral Dawn’, klatrerose

Rosa 'Coral Dawn'

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Coral Dawn’ har amerikansk opphav.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘Coral Dawn’ er en hybrid (krysning), som ble introdusert i USA første gang i 1952, av roseforedleren Eugene S. Boerner. En av foreldre til sorten er en frøplante av klatrerosen ‘New Dawn’.

300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med store, blanke blad og store, fylte, lyst rosa med søtlig, moskusaktig duft. Klimasone: H4.

  • Klatrerose 'Coral Dawn' (Rosa 'Coral Dawn' )

  • Klatrerose 'Coral Dawn' (Rosa 'Coral Dawn' )

  • Rosa 'Coral Dawn' ('Coral Dawn', klatrerose) Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med buskaktig vekst og store, mørkegrønne, blanke blad.

Store (7 cm brede), kulerunde, tettfylte, lys rosa blomster med sterk, søtlig og moskusaktig duft. Sorten blomstrer fra juni til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Coral Dawn’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Coral Dawn’.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss