Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Emelie’, klatrerose

Rosa "Emelie"

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød».

Hjemsted/Opphav Klatrerosen «Emelie» er en sport, det vil si en spontanhybrid av Rosa ‘Leverkusen’. Den ble funnet av Lennart Melby, i hans egen planteskole på Nes på Hedmark, i 1963. Når sortsnavnet skrives med anførselstegn foran og bak, i stedet for apostrofer, så skyldes det at Melby aldri registrerte rosen i det internasjonale systemet.

300 cm høy, remonterende klatrerose med grønne, blanke blad og store, fylte, lyserøde til blekgule blomster med duft. Klimasone: H4-5.

  • "Emelie", klatrerose (Rosa "Emelie")

Plantebeskrivelse

300 cm høy, remonterende klatrerose med mørkegrønne, blanke blad.

Store tettfylte, lyserøde til blekgule blomster med duft. Bra remontering, med blomstring fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten tåler skygge.

Rosa «Emelie» tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten tåler noe skygge. Den kan nyttes som buskrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med «Emelie».

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss