Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Goldener Olymp’, klatrerose

Rosa ‘Goldener Olymp’

Kulturvarenavnet er ‘KORschnuppe’. Et synonymt navn er ‘Olympic Gold’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘Goldener Olymp’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske rosefirmaet Kordes i 1984. Foreldrene til sorten er en frøplante og kultivaren ‘Goldstern’.

150-200 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med matte, mørkegrønne blad og store, fylte, koppergule til gullgule blomster med sterk søtlig duft. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Goldener Olymp' (Klatrerose 'Goldener Olymp') Foto: baumschule-horstmann.de

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, remonterende, kraftigvoksende, opprett klatrerose med store, mørkegrønne, matte blad. Store, fylte, koppergule til gullgule blomster med sterk, søtlig duft på lange, sterke stilker. Blomstene kommer enkeltvis eller i klaser. Sorten har en flott første blomstring og deretter en mer sporadisk blomstring fram til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Goldener Olymp’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten ‘Goldener Olymp’ har blomster som tåler regn uten å ta skade. Den kan også benyttes som buskrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Goldener Olymp’.

Beskjæring.

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss