Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Heidesommer’, bunndekkerose

Rosa ‘Heidesommer’®

Kultivarnavn: ‘KORlirus’. Et synonymt navn er ‘ Cévennes’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Heidesommer’® er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 1985. Foreldre: ‘The Fairy’ x frøplante.

50-70 cm høy, opprett, remonterende bunndekkerose med en bred vekst med tallrike, små mørkegrønne, blanke blad og små, kremhvite, åpne blomster med knallgule støvbærere, og som har en deilig, svært sterk søtlig duft. Blomstrer rikt fra juni til september. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Heidesommer' ('Heidesommer', bunndekkerose) Foto: gardenexpress.com.au

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, remonterende, opprett bunndekkerose med en bred vekst, en litt slapp vekstform og tett i tett med små, mørkegrønne, blanke blad.

Små (6 cm brede), kremhvite, åpne blomster med knallgule støvbærere og en deilig, svært sterk søtlig duft. Blomstene åpner seg fra gulbrune knopper. Blomsterrik rose med en kontinuerlig remontering fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Heidesommer’® tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområde

‘Heidesommer er en god moderne bunndekkerose som egner seg i bed og i større kasser på verandaer og terasser. Blomstene tåler bra med regn og de tiltrekker seg bier og humler.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser. Men den sterke blomsterdufta kan bli en plage for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser kan formeres med poding, mest ved okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk og sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss