Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Knirps’, bunndekkerose

Rosa ‘Knirps’

Kultivarnavn: ‘KORverlandus’. Synonyme navn er ‘Country of Hampshire’, ‘Hot Pink Balconia’ og ‘Little Chap’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Knirps’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 1997.

30-40 cm høy, remonterende bunndekkerose med en bred, kompakt vekst, greiner med torner og blanke, mørkegrønne blad. Små, rødrosa, tettfylte blomster med svak duft. God gjenblomstring (remontering). Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Knirps' ('Knirps', bunnekkerose) Foto: rosen.de

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bunndekkerose, som egentlig er en buskrose, med en bred, kompakt vekst og mørkegrønne, blanke blad. Sorten har en god dekkevne.

Rødrosa, små (3 cm brede), tettfylte blomster med en svak duft, som sitter i klaser. Blomsterrik rose med en god remontering.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Knirps’ tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

‘Knirps’ er en god rose, som foruten å være en bunndekkerose, også egner seg i bed og skråninger i små hager eller i kar og pottet på terrasser og verandaer. Blomstene tåler regn og de tiltrekker seg bier og humler. Snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Rosa ‘Knirps’ bør helst formeres med stiklinger, men poding kan benyttes.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss