Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Leverkusen’, klatrerose

Rosa ‘Leverkusen’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Leverkusen’ stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘Leverkusen’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske rosefirmaet Kordes i 1954. Sorten er en Kordesii-hybrid med foreldrene ‘Kordesii’ og ‘Golden Glow’. Leverkusen er en by i Tyskland.

200-300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med lyse, blanke blad og store, halvfylte, lysegule blomster med gult senter og sitronduft. Riktblomstrende. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Leverkusen' ('Leverkusen', klatrerose Foto fra eu. davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

200-300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med lysegrønne, blanke blad. Greinene er så svake at de må bindes opp.

Store (7 cm brede), halvfylte, lysegule blomster med gult senter og svak sitronduft. Blomstene kommer enkeltvis, eller i klaser på 5-10. Sorten er riktblomstrende og den blomstrer til frosten kommer. Den får grønne nyper, som etter hvert blir gule.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Leverkusen’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten tåler noe skygge. Den kan nyttes som buskrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Leverkusen’.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men enkelte år kan den angripes av stråleflekk (sopp) sent i vekstsesongen.

.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss