Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Mainaufeuer’, bunndekkerose

Rosa ‘Mainaufeur’

Kultivarnavn: ‘KORtemma’. Synonyme navn er ‘Chilterns’, ‘Red Ribbons’, ‘Canterbury’ og ‘Fiery Sensation’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Mainaufeuer’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 1990. Foreldre: ‘Weisse Max Graf’ x ‘Walzertraum’.

40-60 cm høy, remonterende bunndekkerose med en utbredt vekst, greiner med torner og blanke, mørkegrønne blad. Middels store, halvfylte, blodrøde blomster med et gult senter, ssom er uten duft. Blomstring fra juni-september- Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Mainaufeur' ('Mainaufeuer' bunnekkerose) Foto: baumschule-horstmann.de

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bunndekkerose med en utbredt vekst, greiner med torner og mørkegrønne, blanke blad.

Blodrøde, middels store (8 cm brede), halvfylte blomster med et gult senter, og som er uten duft. Blomstene sitter i store klaser med 10-30 blomster. Blomsterrik rose som blomstrer fra juni – september.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Mainaufeur’ tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

‘Mainaufeuer’ er en god rose, som foruten å være en bunndekkerose, også egner seg i bed hager eller i kar og potter på terrasser og verandaer. Blomstene tåler regn og de tiltrekker seg bier og humler.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Rosa ‘Mainaufeuer’ formeres med poding (mest knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, mer en noe utsatt for stråleflekk (soppsykdom).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss