‘Mirato’, bunndekkerose
Rosa ‘Mirato’Rosens kulturnavn er ‘TANotax’. Sortsnavnet er varemerkebeskyttet. Synonyme navn er ‘Chatsworth’ og ‘Footloose’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Mirato har rosen fått fra den tyske foredleren Tantau. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.
50-80 cm høy, gjenblomstrende bunndekkerose med busket, opprett vekst, små, blanke, mørkegrønne blad og rosa, fylte blomster uten duft, som sitter i klaser. Svært blomsterrik. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
50-80 cm høy bunndekkerose med en busket, opprett vekst og små, mørkegrønne, blanke blad, som har et rødlig skjær som unge.
Strålene rosa, fylte, 4-6 cm brede blomster uten duft, som sitter i klaser med 3-15 blomster. Blomstene kommer først ytterst på greinene og deretter på alle sidegreinene, slik at en busk i full blomst er dekket av farge helt fra toppen og ned til bakkenivå. Noen ganger er de gylne pollenbærerne synlige i sentrum av blomstene. Blomstene falmes lett etter hvert som de eldes. Blomstringen starter tidlig og den remonterer (gjenblomstrer) nesten kontinuerlig. Blomstene renser seg selv ved at de kvitter seg med visne kronblad.
Vekstkrav og klimasone
Sorten trives best i minst 30-40 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.
Rosa ‘Mirato’ tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområde
‘Mirato’ er en god moderne bunndekkerose for så vel landskapsanlegg, som blandete rabatter, masseplantinger, veganlegg og planting i kasser og kar. Planteavstand: 60 cm. Blomstene får litt skjolder i regn.
Allergifare
Det er ingen allergifare med bunndekkeroser
Beskjæring
Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning, og tilbakeskjæring av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).
Formering
Bunndekkeroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).
Sykdommer
Sorten er sterk mot soppsykdommer.