Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Mirato’, bunndekkerose

Rosa ‘Mirato’

Rosens kulturnavn er ‘TANotax’. Sortsnavnet er varemerkebeskyttet. Synonyme navn er Chatsworth og Footloose. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Mirato har rosen fått sin tyske foredler. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.

Hjemsted/Opphav Bunndekkerosen ‘Mirato’, som egentlig er en buskrose, er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Mathias Tantau i 1990. Sorten er foredlet fra Rosa wichurana.

70-80 cm høy remonterende, bunndekkerose med busket vekst, små, blanke, mørkegrønne, blanke blad og runde, mørkt rosa, fylte blomster uten duft. Svært blomsterrik. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Mirato'

 Plantebeskrivelse

70-80 cm høy og 80-90 cm bred bunndekkerose med busket vekst. Den har små, mørke, blanke, svært sunne blad, som har et rødlig skjær som unge. Runde, 7 cm brede, mørkt rosa, fylte blomster uten duft, som sitter i klaser på 3-15. Blomstene kommer først ytterst på greinene og deretter på alle sidegreinene, slik at en busk i full blomst er dekket av farge helt fra toppen og ned til bakkenivå. Noen ganger er de gylne pollenbærerne synlige i sentrum av blomstene. Blomstene falmes lett etter hvert som de eldes, og får litt skjolder i regn. Blomstringen starter tidlig og den remonterer (gjenblomstrer) nesten kontinuerlig. Blomstene renser seg selv ved at de kvitter seg med visne kronblad.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 30-40 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Mirato’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområde

Mirato’ er en god moderne bunndekkerose eller buskrose, for så vel landskapsanlegg, som blandete rabatter eller masseplantinger. Planteavstand: 60-70 cm. En god, moderne bunndekkerose som benyttes mye i grøntanlegg.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Mirato’.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning, og innkorting av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.