Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘New Dawn’, klatrerose

Rosa ‘New Dawn’

Synonyme navn er ‘The New Dawn’ og ‘Everblooming Dr. W. Van Fleet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘New Dawn’ har amerikansk opphav.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘New Dawn’ er en hybrid (mutasjon), som ble funnet i Somerset rosegartneri, i USA, i 1930.

300-400 m høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med mørkegrønne, blanke blad og store, halvfylte, lyst rosa til nær hvite blomster med en søtlig duft. Riktblomstrende. Klimasone: H5.

  • Rosa 'New Dawn' ('New Dawn', klatrerose

  • Rosa 'New Dawn' ('New Dawn', klatrerose)

  • Rosa 'New Dawn' ('New Dawn', klatrerose)

Plantebeskrivelse

300-400 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med mørkt, grønne, blanke blad.

Store, halvfylte, lyst rosa til nær hvite blomster med søtlig duft.  Sorten blomstrer rikt og blomstringa varer til frosten kommer.

.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘New Dawn’ kan plantes til klimasone H5.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten er en kjent og kjær klatrerose hos oss. Den ble kåret til «Verdensrosen» i 1997.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘New Dawn’.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er stort sett sunn og frisk.

.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss