Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Parkdirektör Riggers’, klatrerose

Rosa ‘Parkdirektör Riggers’

Et synonymt navn er Parkdirektor Riggers’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Parkdirekör Riggers’ har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘Parkdirektör Riggers ’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske rosefirmaet Kordes i 1957. Sorten er en Kordesii-hybrid med foreldrene ‘Kordesii’ og ‘Golden Glow’.

250-300 cm høy remonterende, kraftigvoksende klatrerose med mørkegrønne, blanke blad og middels store, halvfylte, dypt karminrøde blomster uten duft. Riktblomstrende. Klimasone: H4-5.

  • Klatrerose (Rosa Parkdirektør Riggers)

  • Klatrerose (Rosa Parkdirektør Riggers)

Plantebeskrivelse

250-300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med mørkegrønne, blanke blad.

Middels store, halvfylte, dypt karminrøde blomster uten duft. Blomstene sitter i klaser på inntil 50 blomster i hver klase. Sorten er riktblomstrende og den blomstrer til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Parkdirektör Riggers’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten tåler noe skygge. Den kan nyttes som buskrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Parkdirektör Riggers’.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for stråleflekk og mjøldogg.

.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss