Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Polstjärnan’, klatrerose

Rosa ‘Polstjärnan’

Synonyme navn er ‘Wasa Star’ og ‘Wasastjärna’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Polstjärnan’ kommer fra Finland.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘Polstjärna’ er en hybrid (krysning), som kommer fra finske Wasastjärna i 1937. Sorten er en Rosa beggeriana-hybrid.

400-500 cm høy, engangsblomstrende, kraftigvoksende klatrerose med små, mørke blad og små, halvfylte, hvite blomster med svak og søtelig duft, i juni og juli. Klimasone: H8.

  • Rosa ‘Polstjärnan’ (‘Polstjärnan’, klatrerose) Foto fra bogrønt.se

Plantebeskrivelse

400-500 cm høy, engangsblomstrende, kraftigvoksende klatrerose, med slanke greiner og små, mørke blader. Sorten kan fort bli omfangsrik.

Små, hvite, halvfylte blomster med svak og søtlig duft, i juni og juli.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Polstjaärna’ kan plantes til klimasone H8.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. På steder som er så kalde som i Alaska og Nord-Russland, er det bare ‘Polstjärnan’ som er verd å dyrke. Den overlever selv de kaldeste vintrene.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Polstjärnan’.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Alle engangsblomstrende klatreroser blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved). Disse beskjæres ved uttynning av eldre greiner; bare de 4-6 kraftigste skudd får stå igjen. Svært tynne skudd fjernes helt. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. På disse kommer det sideskudd som blomstrer neste år.

Ved neste års beskjæring kuttes sideskuddene inn slik at det står igjen 2-3 knopper. Disse gir nye sideskudd, som får blomsterknopper. Slik fortsetter skjæring av sideskudd på samme hovedgrein i 3-4 år. Da må greina fjernes og erstattes med en ny hovedgrein. Det gjelder å holde planten i god vekst slik at den hele tiden har kraftige greiner i alle aldre, fra 1-4 år.

Formering

‘Polstjärnan’ kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss