Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småklatrerose

Rosa multiflora

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Artsnavnet multiflora betyr med mange blomster. I England har arten flere navn som multiflora rose, baby rose, Japanese rose, many-flowered rose, seven-sisters rose, Eijitsu rose og rambler rose.

Hjemsted/Opphav Rosa multiflora er viltvoksende i Øst-Asia, i Kina, Japan og Korea. Men småklatrerose er også naturalisert flere andre steder, blant annet i Nord-Amerika. I Norge er den forvillet flere steder.

3-5 m høy, engangsblomstrende klatrerose med overhengende eller krypende greiner, med kraftige, krumme torner og ulikefinnete, mørkegrønne, sagtannete blad. Små, enkle kremhvite blomster i mangeblomstrete topper fra juni-august, med kanel eller fruktduft. Små, røde nyper. Klimasone: H4-5.

  • Rosa multiflora (Småklatrerose) Foto: mda.state.mn.us

  • Rosa multiflora (Småklatrerose )Foto: mda.state.mn.us.

  • Rosa multiflora (Småklatrerose )Foto: mda.state.mn.us..

Plantebeskrivelse

3-5 m høy, engangsablomstrende, kraftigvoksende klatrerose med overhengende, klengende eller krypende greiner som kan bli 3-5 m lange. Greinene       er grønne med mange, kraftige, svakt krumme torner, og greiner som ligger ned på bakken danner raskt nye røtter.

Det ulikefinnete bladet består oftest av 9 småblad som er omvendt eggformete til avlange, 1,5 – 3 cm lange, sagtannete og spisse eller butte. Mens bladoversiden er snau er undersiden dunhåret. Ørebladene har en sterkt fliket rand, ofte med nåletorner og røde kjertelhår i randen.

Kremhvite, enkle, 1,5-2 cm brede blomster som sitter i en mangeblomstret topp. Blomstene dufter av en kanel- eller fruktduft. Blomstring i ca. 4 uker fra sist på juni til først på august. Ertestore, røde nyper som sitter på planten til midtvinters.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Småklatreroserose er en nøysom plante uten spesielle jordkrav og den vokser både i sol og i skyggefulle omgivelser.

Rosa multiflora kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområder

Småklatrerose er hos oss mest grukt som grunnstamme i roseforedlingen av andre sorter. Men med sine greiner som vokser fast til bakken, kan den dekke godt områser i hager og skråninger, og ved å binde opp de lange greinene til en vegg eller et stakitt, så der de en sikker klatrerose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Småklatrerose plantes sjelden i dag. Men den tåler beskjæring godt, og den må beskjæres jevnt for å holde den på den tiltenke vokseplass.

Formering

Småklatrerose kan formeres ved å bruke rotskudd. Som oftest er arten grunnstamme for andre roser.

Sykdommer

Sorten er utsatt for soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss