Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Sommer 2000’, bunndekkerose

Rosa ‘Sommer 2000’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Sommer 2000’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 2000. Sorten er en spontan mutasjon av sorten ‘Sommerwind’.

40-60 cm høy, remonterende bunndekkerose med en bred, buskete vekst og blanke, mørkegrønne blad. Middels store, rødrosa, halvfylte blomster uten duft, som sitter i store skjermer. Remonterer kontinuerlig fra juni til september. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Sommer 2000' ('Sommer 2000', bunndekkerose) Foto: lundebygartneri.no

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bunndekkerose med en bred, buskete vekst og mørkegrønne, blanke blad.

Rødrosa, middels store (6-8 cm brede), halvfylte blomster uten duft, som sitter i store skjermer. Blomsterrik rose som blomstrer kontinuerlig fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Sommer 2000’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

‘Sommer 2000’ er en god moderne rose som foruten å være en bunndekkerose, også egner seg som en lav rose til bruk i bed i parker og hager, som hekk og i potter og kasser til bruk på terasser og verandaer. Blomstene tåler regn og de tiltrekker seg bier og humler.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser kan formeres med poding, mest ved okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk og sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss