Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Sommermärchen’, bunndekkerose

Rosa ‘Sommermärchen’

Rosens kulturnavn er ‘KORpinka’. Synonyme navn er ‘Oxfordshire’, Country Touch, Summer Fairytale og Xenia . Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnet Sommermärchen har rosen fått fra sin tyske foredler. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.

Hjemsted/Opphav Bunndekkerosen ‘Sommermärchen’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske firmaet Korde’s Søhne i 1992. Foreldre er Weisse Immense og Heidekönigin.

50-60 cm høy, remonterende bunndekkerose med kompakt vekst, mørke, blanke blad og halvfylte, mørkt rosa blomster med svak fruktduft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Sommermärchen', bunndekkerose Foto: webplanteskolen.dk

Plantebeskrivelse

50-60 cm høy og 100 cm bred, bunndekkerose med kompakt vekst og mørke, blanke blader.

Mørkt rosa, middels store, halvfylte blomster med svak, fruktduft. Blomstene, som sitter i klaser på 5-15, har gylne pollenbærere og kronblader med runde takker i kantene. Utover vekstsesongen har den en nesten kontinuerlig blomstring til sent på året.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Sommermärchen’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Sommermärchen’ er en god moderne bunndekkerose som er en populær hageplante. Den egner seg i forkant av grupper, i skråninger og i plantekar. Siden veksten til rosen ikke er så tett at den hindrer oppspiring av ugras under planten, bør det legges en bakduk mellom plantene. Denne kan dekkes med singel for syns skyld. Planteavstand i gruppe: 50-60 cm.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Sommermärchen’.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og innkorting av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss