Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Sommerwind’, bunndekkerose

Rosa ‘Sommerwind’

Rosens kulturnavn er ‘KORlanum’. Sortsnavnet er varemerkebeskyttet. Et synonymt navn er ‘Surrey’ . Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Sommerwind har rosen fått fra den tyske foredleren Kordes. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.

Hjemsted/Opphav Bunndekkerosen ‘Sommerwind’ markedsført av det tyske firmaet Korde’s Søhne i 1985. Sorten er en frøplante av rosesorten ‘The Fairy’.

60-70 cm høy, remonterende bunndekkerose med kompakt, utbredt vekst, små, mørke, blanke blad og rosa, middels store, halvfylte blomster med svak duft. Overdådig blomstring. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Sommerwind', bunndekkerose Foto: Rosen-Kordesrosen.de

Plantebeskrivelse

60-70 cm høy og 110 cm bred, bunndekkerose med kompakt, utbredt vekst og små, middels mørke, halvblanke blad.

Rosa, middels store, halvfylte blomster med svak, moskusaktig duft, som sitter i klaser på 5-25, over hele buskens overflate. Blomstene er mørkt rosa når de åpner seg, men falmer til blekt rosa når pollenbærerne mørkner og kronbladene får en attraktiv krusning. Rosen har en overdådig blomstring gjennom hele vekstsesongen.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Sommerwind’ kan plantes til klimasone H5.

Bruksområde

Sommerwind’ er en god bunndekkerose som plantes mye i hager, både som kantplante i bed og i plantekar. Den egner seg i kombinasjon med andre busker og er en god fyllplante overalt. Planteavstand i gruppe: 50-60 cm. Rosen er sunn og frisk. Derfor er sorten er en av de mest populære, moderne bunndekkerosene som er i handelen.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Sommerwind’.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Sommerwind’ formeres med skuddstiklinger og poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss