Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Sympathie’, klatrerose

Rosa ‘Sympathie’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Sympathie’ kommer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Klatrerosen ‘‘Sympathie’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske rosefirmaet Kordes i 1964. Sorten er en kordesii-hybrid, med foreldre ‘Wilhelm Hansmann’ og ‘Don Juan’. Sorten er en av de beste røde klatrerosene.

250-300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med blanke, mørkegrønne blad og store, fylte, mørkt røde, fløyelsaktige blomster med søtlig duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Sympathie' ('Sympathie', klatrerose) Foto: Vestplant.no

Plantebeskrivelse

250-300 cm høy, remonterende, kraftigvoksende klatrerose med mørkt grønne, blanke blad.

Store (10 cm brede), fylte, mørkt røde, fløyelsaktige blomster med svak søtlig duft. Blomstene kommer rikt i klaser på 3-10. Den overdådige hovedblomstringen blir fulgt av en serie med mindre flor, slik at planten sjelden står uten blomster til sent på høsten.  Sorten har en god remontering (gjenblomstring), da den blomstrer nesten kontinuerlig til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Sympathie’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Klatreroser (slyngroser) er roser med så lange greiner og skudd at de ikke holder seg oppreist uten støtte eller oppbinding. De plantes ved murer, vegger, espalier, gjerder, stolper eller søyler, der de bindes opp. Sorten ‘Sympathie’ er en sunn og frisk rose og den har blomster som tåler vind og regn godt. Den kan også benyttes som buskrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Sympathie‘.

Beskjæring

Klatreroser skjæres ned til 20-30 cm ved planting, slik at rosebusken får dannet nok skudd til sine hovedgreiner. Ellers trenger klatreroser lite beskjæring de første årene. Bare døde og skadde skudd fjernes. Når planten dekker den veggflata den er tiltenkt, vil det årlig bli en del overflødige skudd som må tas vekk.

Remonterende (gjenblomstende) klatreroser, som blomstrer på årsskudd (1-årig ved), skjæres ved at avblomstrete sideskudd skjæres tilbake til mellom 3. og 7. knopp. Øverste gjenstående knopp skal vende inn mot veggen. Tynne og svake greiner fjernes helt. År om annet må eldre hovedgreiner tas bort og erstattes med nye.

Sommerskjæring av roser gir en rikere blomstring. Etter blomstring skjæres blomstergreinene tilbake til en ny knopp. La det ikke bli nyper med frø på plantene.

Sorten ‘Sympathie’ bør skjæres tidlig slik at den får nok hovedgreiner nedenfra.

Formering

Klatreroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss