Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘The Fairy’, bunndekkerose

Rosa ‘The Fairy’

Synonyme navn er ‘Fairy’ og ‘Feerie’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet The Fairy’ har rosen fått fra sin britiske foredler. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.

Hjemsted/Opphav Bunndekkerosen ‘The Fairy’ er en hybrid (krysning), som ble tatt vare på av britiske Ann Bentall i 1932. Foreldre til sorten er ‘Paul Crampel’ og ‘Lady Gay’.

60-80 cm høym remonterende bunndekkerose med stiv, utbredt vekst, små, halvblanke blad og små, rosettformete, fylte, lyst rosa blomster, uten duft, i store mengder. Klimasone: H4-5.

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy bunndekkerose med stiv, utbredt vekst og små, middels mørke, halvblanke blad. Små, rosettformete, fylte, lyst rosa blomster uten duft, som sitter i lange, luftige klaser på 10-40. Rosen er svært blomsterrik. Blomstringen kan begynne seint i sesongen, men den fortsetter utover høsten til frosten kommer. Men visne blomster skjemmer planten om de ikke fjernes. Noen ganger, danner planten små, oransje nyper.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘The Fairy’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

The Fairy’ er en god bunndekkerose som plantes mye i hagebed, potter, urner og kasser. Den betraktes som en svært god potterose. Planteavstand i gruppe: 50-60 cm. Rosen er sunn og frisk. Sorten er verdens mest populære og mest dyrkede polyantha-rose, og er en av de mest lettdyrkede.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘The Fairy’.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren vil mange visne blomster kommer til syne, og disse må klippes bort for syns skyld. Dette vil også gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

‘The Fairy’ kan formeres med skuddstiklinger (grønnsstiklinger) eller med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss