Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Tommelise’, bunndekkerose

Rosa ‘Tommelise’

Rosens kulturnavn er ‘KORtenay’. Sortsnavnet er varemerkebeskyttet. Synonyme navn er Rosa ‘Hertfordshire’ og Rosa‘Sandefjord’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Tommelise’ har rosen fått fra tyskeren Kordes. Bunndekkeroser blir også kalt markdekkeroser.

Hjemsted/Opphav Bunndekkerosen ‘Tommelise’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet Korde’s Søhne i 1989.

40-50 cm høy, remonterende bunndekkerose med bred, tueformet vekst, små, glinsende grønne blader og små, enkle, dyprosa blomster uten duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Tommelise', bunndekkerose Foto fra Lundeby gartneri

Plantebeskrivelse

40 cm høy og 100 cm bred, bunndekkerose med kraftig, bred, tueformet vekst og mange torner. Planten setter av og til opptil en meter høye skudd, som må bindes ned. Bladene er små, glinsende og friskt grønne.

Små, enkle, dyprosa blomster uten duft, med et senter av gullgule pollenblader. Blomstene sitter i store klaser på 20-30. ‘Tommelise’ har en bra gjenblomstring (remontering). Plantene setter mange nyper.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Tommelise’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Tommelise’ er en god moderne bunndekkerose som ofte benyttes i forkant av bed i hager og parker. Den brukes også i urner, potter og andre plantekar. Planteavstand i gruppe: 50 cm. Blomstene tåler regn uten å bli skadd. Sorten regnes som en av de beste nyere kultivarer av bunndekkeroser.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Tommelise’.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser formeres oftest med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss