Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Benary-Begonia

Begonia x benariensis

Slektsnavnet Begonia stammer fra franskmannen Michel Bégon (1638-1710), som var generalintendent for den franske kolonien San Domingo (nå Haiti). Artsnavnet benariensis er etter det tyske frøfirmaet Benary Seed Company, som ble dannet i 1843 og som er en stor frøleverandør i mer enn 120 land.

Hjemsted/Opphav Begonia x benariensis består av flere hybridsorter som er laget ved en systematisk foredling.

Sommerblomst med kompakt vekst, god forgreining, tykke voksbelagte mørkegrønne eller bronsefargede blader og røde eller rosa blomster, alt etter sort. Lang blomstring. God plante for bed og kasser

  • Begonia x benariensis 'Big Red with Green Leaf'

  • Begonia x benariensis 'Big Red with Green Leaf'

  • Begonia x benariensis 'Big Red with Green Leaf'

  • Begonia x benariensis 'Big Red with Green Leaf'

  • Begonia x benariensis 'Big Red with Green Leaf'

Plantebeskrivelse

40 cm høy sommerblomst, som i virkeligheten er en staude som vi dyrker som en ettårig sommerblomst, da den ikke er herdig nok til å greie vår vinter. Godt forgreinet plante med en kompakt vekst. Tykke, voksbelagte, mørkegrønne eller bronsefargede blad, alt etter sort. Enkle eller doble, 5-7 cm brede, røde eller rosa blomster, alt etter sort. Blomstring fra utplanting til frosten. Blomstene er selvrensende.

Vekstkrav

Benary-begonia er en plante som trives best i noe fuktig, næringsrik, sandholdig, humusrik, godt drenert jord i sol og halvskygge. Den vokser også bra i skygge, men da blir det mindre blomster. Aller best trives den i jord med nøytral eller svakt sur pH. Planten tåler bra med regn og den vokser godt i selv i kalde og fuktige somrer. Regelmessig gjødsling øker blomstermengden.

Bruksområder

Benary-begonia egner seg godt til dyrking i bed og ulike plantekasser. Planten bør vannes i tørkeperioder. Populære planter for sommerfugler og bier.

Allergifare

Begonia kan forårsake hudproblemer (dermatitt) ved nærkontakt av enkelte arter, men ikke hyppig. Innendørs kan Begonia forårsake overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Benary-begonia kan formeres med stiklinger og med frø, og dyrkes som en utplantingsplante, det vil si at den sås eller stikkes i hus 6-8 uker for utplanting, og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Siden planten er en staude, kan planten også tas inn om høsten og overvintres frostfritt.

Gode sorter av Benary-begonia

Begonia x benariensis ‘Big Red with Bronze Leaf’, som har røde blomster og bronsefargede blader.

Begonia x benariensis ‘Big Red with Green Leaf’, som har røde blomster og mørkegrønne blader.

Begonia x benariensis ‘Big Rose with Bronze Leaf’, som har rosa blomster og bronsefargede blader.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss