Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Knollbegonia

Begonia x tuberhybrida

Slektsnavnet Begonia stammer fra franskmannen Michel Bégon (1638-1710), som var generalintendent for den franske kolonien San Domingo (nå Haiti). Artsnavnet tuberhybrida betyr ”knollhybrid”, og viser til at planten har rotknoller. På svensk kalles planten knölbegonia, mens det engelske navnet er Tuberous Begonia.

Hjemsted/Opphav Knollbegonia er et samlenavn for kulturformer (sorter) som er krysninger mellom en lang rekke arter av Begonia, de første omkring 1870. Flere av artene i foredlingsarbeidet stammer fra Andes.

Sommerblomst med opprett, busket vekst, hårete blad og enkle eller fylte blomster i røde, rosa, gule, hvite eller oransje nyanser, fra juni til frosten.

  • Begonia x tuberhybrida Knollbegonia

  • Begonia x tuberhybrida Knollbegonia

Plantebeskrivelse

25-50 cm høy sommerblomst med, opprett buskaktig vekst, som er flerårig, men som vi dyrker som ettårig. Hårete, ca. 8 cm lange blad. Fellestrekk ved knollbegonia er den flerårige, knollformete rotstokken, som har sin hviletid i vinterhalvåret og den ettårige, overjordiske stengelen som visner ned om høsten. Store, fylte eller enkle blomster i hvite, rosa, gule, røde eller oransje nyanser fra juni til frosten.

Vekstkrav

Knollbegonia er en herdig plante som trives best i næringsrik, humusrik, godt drenert jord i sol og halvskygge. Planten tåler bra med regn. Regelmessig gjødsling øker blomstermengden.

Bruksområder

Begonia x tuberhybrida, særlig de småblomstrede egner seg til dyrking i plantebed og kasser. Planteavstand i bed: 25-30 cm. Knollbegonia har stor anvendelse på kirkegårder, ikke minst på grunn av låg høyde og at den tåler noe skygge. Dersom visne blomster plukkes bort, blir blomstringen rikere. Planten bør vannes i tørkeperioder.

 Allergifare

Begonia kan forårsake hudproblemer (dermatitt) ved nærkontakt av enkelte arter, men ikke hyppig. Innendørs kan Begonia forårsake overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Stor- og småblomstrete knollbegonia formeres mest med frø, men deling av rotknoller kan benyttes. Fylte sorter kan stiklingsformeres. Stor- og småblomstrede sorter har ca. 50000 frø pr. gram, mens hengebegonia har 40000 frø pr. gram. Frøet skal spires lyst og spiring skjer etter 10-20 døgn ved 21-24 grader. Kulturtid fra såing til blomstring er ca. 150 døgn ved 20-21 grader.

Knollbegonia dyrkes som en utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss