Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hyasintridderspore

Consolida ajacis

Synonyme navn: åkerridderspore, levkøyridderspore, Delphinium ajacis, Delphinium ambiguum og Consolida ambigua auct. non. Slektsnavnet Consolida betyr solid, fast (ikke innhul). Artsnavnet ajacis er etter et gresk plantenavn. Slektsnavnet Delphinium kommer av gresk delfis, delfin, som sikter til knoppens form når den er halvt utsprunget. Det norske navnet ridderspore kommer av det tyske Rittersporn, da hver enkelt blomst har en lang spore som kan minne om snuten på en delfin. I Sverige kalles planten romersk riddarsporre, mens i England brukes mest navnet Larkspur.

Hjemsted/Opphav Hyasintridderspore har sin opprinnelse fra området rundt Middelhavet.

35-90 cm høy, stivt opprett, ettårig sommerblomst med håndflikete blad og uregelmessige blomster i blå, hvite, røde og rosa fargenyanser, i klaser på høye blomsterstengler. God rabatt-, snitt og tørkeplante.

  • Consolida ajakis (Hyasintridderspore) Foto:

Plantebeskrivelse

35-90 cm høy (etter sort), ettårig, stivt opprett, svakt forgreinet sommerblomst med håndnerva, fint flika, lysegrønne blad. Men de nedre bladene er 3-dobbelt fjørdelte med linjeformete avsnitt. Røttene er kjøttfulle. Hele planten unntatt blomstene – og særlig frøene, er giftig.

Uregelmessige blomster som sitter mange sammen i en lang klase på høye, kraftige blomsterstengler. Blomstens 5 begerblad er store og fargerike, og det bakerste er utstyrt med en spore som inneholder honning. Kronbladene hos ridderspore er små og uanselige. Blomsterfargen er mest i nyanser av blått, hvitt, rødt og rosa, og det finnes enkle og doble blomster. Blomstring: Juli-september, alt etter sort. Frukta er en skolmkapsel.

Vekstkrav

Ridderspore trives best på en solrik, lun plass, i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik og sandblandet moldjord. Planten tåler dårlig uttørking, og bør vannes i tørkeperioder. De høyeste sortene kan trenge støtte for ikke å brekke i vind.

 Bruksområder

Hyansintridderspore er god rabattplante. I tillegg er den en god snittblomst, og den kan tørkes. Dersom den skal tørkes, bør den høstes i full blomst, men før de nederste blomstene begynner å visne.

 Allergi- og giftfare

Ridderspore har slimhinne- og hudirriterende egenskaper. Giftige alkaloider finnes i alle plantedeler, men konsentrasjonen er høyest i frøene. Men forgiftningsfaren er liten på grunn av den bitre smaken. Men dyrking bør ikke forekomme på steder hvor små barn ferdes eller leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hyasintridderspore formeres med deling. En del hybrider er frøekte, og kan også formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss