Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Jomfrugrønn (Jomfruen i det grønne)

Nigella damascena

Synonyme navn: Damaskussvartfrø og jomfruen i det grønne. Slektsnavnet Nigella kommer av niger, svart (frøenens farge). Artsnavnet damascena, betyr fra Damaskus. I Sverige kalles planten jungfrun i det gröna, mens i England brukes mest navnet Love-in-a-mist.

Hjemsted/Opphav Jomfrugrønn har sin opprinnelse i området rundt Middelhavet og i Lilleasia.

40-60 cm høy, ettårig, busket sommerblomst med et findelt bladverk og enkle eller fylte, blå, hvite eller rosa blomster (etter sort), som er understøttet av et fembladet, fint oppdelt svøpaktig høgblad og oppblåste kapselfrukter. Blomstring i juli-august. Plante til bed, snitt og tørking (frøstander).

  • Nigella damascena (Jomfrugrønn) Foto: crocus.co.uk

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, ettårig, busket sommerblomst med findelt bladverk (nesten som hos dill).

Enkle eller fylte, ca. 3 cm brede, blå, hvite eller rosa blomster (etter sort), understøttet av et fembladet, fint oppdelt, svøpaktig høgblad og oppblåste kapselfrukter. Blomstring: juli-august.

Vekstkrav

Jomfrugrønn trives i neste all slags jord. Men en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik og sandblandet moldjord på en solrik plass er ideelt.

Bruksområder

Nigella er god rabattplante og en god snittblomst. I tillegg kan frøstandene tørkes, og brukes i buketter og tørkede dekorasjoner.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Hele planten, spesielt frøene, inneholder giftige alkaloider, og muligens kan små barn bli fristet til å smake på de oppblåste fruktene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nigella formeres med frø, som med fordel kan sås direkte på vokseplassen. Tynn ut frøplantene til en avstand på 10-15 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss