Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinanellik

Dianthus chinensis

Synonyme navn sommernellik, kinesernellik og Dianthus sinensis. Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomst, dvs. navnet betyr guden Zevs sin blomst. Navnet betyr også toblomstret. Artsnavnet chinensis betyr fra Kina, og viser til plantens heimsted. I Sverige heter planten sommarnejlika, mens vanlige engelske navn er Chinese Pink og Indian Pink.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Kina og Korea. Arten dyrkes ikke, men flere serier med kultivarer (navnesorter), fra flere sortsgrupper, er i handelen.

Sommerblomst med kompakt, tueformet vekst, leddete stengler, grågrønne, avlange blad og enkle eller fylte, røde, rosa eller hvite blomster, fra juni til frosten. Populær i bed, krukker og kasser, og til snitt.

  • Kinanellik (Dianthus chinensis)

Plantebeskrivelse

20-35 cm høy sommerblomst, som er 2-årig, men som dyrkes som ettårig på grunn av dårlig herdighet. Opprett, kompakt vekst. Stengelen er leddet med oppsvulmede ledd og motsatte, blågrønne, avlange blad, som sitter i tuer. Duftende blomster med tannete eller frynsete kronblad i røde, rosa eller hvite fargenyanser, fra juni til frosten. Begeret er rørformet, 5-tannet med 2-10 dekkblad ved basis. Kronbladene har en lang negl. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Kinanellik er en nøysom plante som trives best i en varm, lett, veldrenert jord i full sol. Men den vokser også bra i noe skygge. Planten tåler en god del tørke. Kinanellik vokser godt i kjølig vær og den tåler mye regn.

Bruksområder

Dianthus chinensis brukes både i bed, krukker og kasser på grunn av sin rike blomstring og gode duft. På grunn av sin lave høyde, plantes den ofte i fjellhager og på kirkegårder. Planteavstand i gruppe: 30 cm. Kinanellik er velegnet som snittblomster i buketter. Holdbarhet på 1-2 uker.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Nyere sorter av nellik har mest fylte blomster og sprer derfor ikke pollen. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Kinanellik formeres med frø. Planten har ca. 1000 frø pr. gram, og 1,5 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18 o C spirer frøet på 7-10 døgn, kulturtiden er ca. 110 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes kinanellik som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss