Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinaridderspore

Delphinium grandiflorum

Synonyme navn: dvergridderspore. Slektsnavnet Delphinium kommer av gresk delfis, delfin, som sikter til knoppens form når den er halvt utsprunget. Det norske navnet ridderspore kommer av det tyske Rittersporn, da hver enkelt blomst har en lang spore som kan minne om snuten på en delfin. Artsnavnet grandiflorum betyr med store blomster. I Sverige kalles planten kinesisk riddarsporre, mens i England brukes mest navnene Siberian larkspur og Chinese Delphinium.

Hjemsted/Opphav Kinaridderspore har sin opprinnelse sørøstlige Sibir og vestlige Kina.

30-50 cm høy, staude, som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Opprett, greinet plante med hånddelte blad og store blomster i blå og hvite farger (etter sort), i klaser i juni-juli. God rabatt- og snittplante.

  • Delphinium grandiflorum (Kinaridderspore) Foto: plant-world-seeds.com

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, staude med kort levetid, som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Planten har en greinet, opprett stengel, hånddelte blad med smale avsnitt. Røttene er kjøttfulle. Hele planten unntatt blomstene – og særlig frøene, er giftig.

Blomstene er store, langstilkete med en intens blå farge, og de sitter i åpne klaser. . Blomsten har 5 begerblad som er store og fargerike, og det bakerste er utstyrt med en spore som inneholder honning. Kronbladene hos ridderspore er små og uanselige. I blomsten er sporen omtrent like lang som begeret. Det må tilføyes at det finnes sorter med lyseblå og hvite blomster. Blomstring: juni-juli. Frukta er en skolmkapsel.

Vekstkrav 

Ridderspore trives best på en solrik, lun plass, i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik og sandblandet moldjord. Planten tåler dårlig uttørking, og bør vannes i tørkeperioder.

 Bruksområder

Kinaridderspore er god rabattplante, som brukes i bed og krukker. I tillegg er den en god snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ridderspore har slimhinne- og hudirriterende egenskaper. Giftige alkaloider finnes i alle plantedeler, men konsentrasjonen er høyest i frøene. Men forgiftningsfaren er liten på grunn av den bitre smaken. Men dyrking bør ikke forekomme på steder hvor små barn ferdes eller leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kinaridderspore formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss