Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypsolknapp

Sanvitalia procumbens

Slektsnavnet Sanvitalia stammer fra den italienske professoren Federico Sanvitali (1704-1761). Artsnavnet procumbens betyr nedliggende (veksten). I Sverige heter planten husarknappar, mens engelske navn er Creeping Zinnia og Mexican Creeping Zinnia.

Hjemsted/Opphav Krypsolknapp, som hører naturlig heime i Mexico og Guatemala, dyrkes ikke i dag. En rekke kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Sommerblomst med hengende vekst, nedliggende stengler, små mørkegrønne blad og tallrike, små gule blomsterkorger med brunt sentrum. Blomstring fra juli til frosten. Populær ampelplante.

  • Krypsolknapp (Sanvitalia procumbens)

  • Krypsolknapp (Sanvitalia procumbens)

  • Krypsolknapp (Sanvitalia procumbens)

  • Krypsolknapp (Sanvitalia) og Surfina (Petunia)

  • Krypsolknapp (Sanvitalia procumbens)

  • Krypsolknaåå (Sanvitalia procumbens)

  • Krypsolknapp (Sanvitalia procumbens) - Blåkorg (Ageratum) - Surfina (Petunia) - Krypfredløs (Lysimachia)

  • Krypsolknapp, spansk margeritt, begonia og vesttuja.

  • Krypsolknapp, spansk margeritt, hengepelargonium og vesttuja.

  • Krypsolknapp, hageverbena, hengepelargonium og tuja *Holmstrup' i planting.

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, ettårig sommerblomst med hengende vekst. Stenglene er nedliggende, godt forgreinet og hårete. Motsatte, små, lansettformete, mørkegrønne, helrandete blad. Tallrike, små, gullgule blomsterkorger med brunsvart sentrum, som ser ut som små blomsterknapper. Sorter med både enkle og fylte blomster finnes. Rik blomstring fra juli til frosten.

Vekstkrav

Krypsolknapp trives best i en lett, moldrik, veldrenert, men jevnt fuktig jord i full sol. Trenger mye vann. Siden planten har et svakt næringsbehov trengs ingen jevnlig gjødsling i sesongen. Tåler nesten alt av regn. Visne blomster plukkes vekk. Planten er sunn og frisk.

Bruksområder

Sanvitalia procumbens er en god bunndekkeplante på solrike steder, og den egner seg som kantplante i bed og som hengeplante i ampler, balkongkasser, urner og blomsterkasser. Prøv den sammen med Brachycome. Planteavstand: 20 cm.

Allergifare

Sanvitalia er normalt en allergivennlig slekt for allergikere. Men korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene og av og til føre til allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Krypsolknapp kan formeres med frø og stiklinger. Planten har 1.500 frø per gram. Til 1000 planter trengs 2 g frø. Spirer etter 1-2 uker ved 18 grader. Kan såes direkte i salgspotta. Kulturtid: 70 døgn ved 20-18 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss