Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Matrem

Tanacetum parthenium

Synonyme navn på planten er matremkrage,Chrysanthemum parthenium, Leucanthemum parthenium, Matricaria parthenium, Matricaria capensis og Pyrethrum parthenium. Slektsnavnet Tanacetumr, som betyr udødelighet, er et forholdsvis nytt slektsnavn på planten. Tidligere tilhørte slekta Chrysanthemum (krysantemum). Artsnavnet partheniumm som kommer fra det greske tempelet Parthenon (gudinne Athenes tempel), betyr jomfruelig. Under bygging av boligen, ble en arbeider skadet og han ble visstnok reddet av plantens legende egenskaper. Navnet matrem betyr ”morurt”. Matrem er en gammel medisinplante. På svensk heter planten mattram, mens i England kalles den Feverfew.

Hjemsted/Opphav Matremkrage er viltvoksende i sør og østlige deler av Europa, det nordlige Afrika, det sørvestlige og det sentrale Asia. I dag er den naturalisert både i Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Hos oss dyrkes flere navnesorter som er i handelen.

15-40 cm høy, sommerblomst med kompakt busket vekst, aromatisk duft, lysegrønne, dypt flikete blad og små, enkle korgblomster i gule og hvite farger. Blomsterrik plante.

  • Matrem (Tanacetum parthenium)

  • Matrem (Tanacetum parthenium)

  • Matrem (Tanacetum parthenium)

Plantebeskrivelse

15–40 cm høy sommerblomst med kompakt, busket vekst. Planten er flerårig, men som dyrkes som en ettårig. Hele planten har en sterk aromatisk kamilleduft. Lysegrønne, flikete blad med fjørlappete avsnitt.

Små, 2–3 cm brede, enkle eller fylte korgblomster med hvite kantkroner og gule midtkroner, som sitter i en tett, rund halvskjerm. Blomstene sitter på furete, bladrike stengler. Blomstrer fra juli til september. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Matremkrage er en nøysom plante som vokser i nesten all slags jord, men den trives best i en næringsrik, drenert, moldholdig jord i sol og halvskygge. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv.

Bruksområder

Tanacetum parthenium plantes ofte i bed, kasser og krukker på grunn av sin lange og rike blomstring. De laveste sortene egner seg godt i steinparti og fjellhager, og de er gode kantplanter. Planteavstand: 30 cm. Den tåler regn og dårlig vær i sesongen uten å ta nevneverdig skade. Villig og lettstelt plante.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Matremkrage formeres med frø. Planten sår seg lett på voksestedet.

Til 1000 planter trengs 0,5 g frø. Spirer etter 3 uker ved 18 grader. Kulturtid: 90 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, som såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss