Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktsalvie

Salvia splendens

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet splendens betyr glinsende, som viser til de blanke bladene. Også i Sverige heter planten praktsalvia, mens engelske navn er Scarlet Sage og Tropical Sage.

Hjemsted/Opphav Praktsalvie er viltvoksende i Brasil. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kulturformer (navnesorter) er i handelen.

Sommerblomst med opprett, buskaktig vekst, glinsende mørkegrønne blad og røde, lilla, oransje eller hvite blomster i endestilte aks. Blomstring fra utplanting til frosten.

  • Salvia splendens (Praktsalvie) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

20-50 høy sommerblomst, alt etter sort, som er en staude, men som dyrkes som en ettårig plante hos oss, da den ikke greier å overvintre ute. Stivt, opprett, buskaktig plante med glatte, glinsende, mørkegrønne blad med bølget kant. Røde, lilla, oransje eller hvite blomster i nyanser, i endestilte aks. Blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Salvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Salvia egner seg til beplantning i bed, hvor de gir en god massevirkning om det plantes i gruppe. Planteavstand: 25 cm. Men salvie plantes også i balkongkasser, krukker og urner. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres med frø. Til 1000 planter trengs henholdsvis 2 g og 5 g frø av ullsalvie og praktsalvie. Spirer etter 1-2 uker ved 20-22 grader. Kulturtid: 90 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss