Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktsalvie

Salvia splendens

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet splendens betyr glinsende, som viser til de blanke bladene. Også i Sverige heter planten praktsalvia, mens engelske navn er Scarlet Sage og Tropical Sage.

Hjemsted/Opphav Praktsalvie er viltvoksende i Brasil. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kulturformer (navnesorter) er i handelen.

Sommerblomst med opprett, buskaktig vekst, glinsende mørkegrønne blad og røde, lilla, oransje eller hvite blomster i endestilte aks. Blomstring fra utplanting til frosten.

Plantebeskrivelse

20-50 høy sommerblomst, alt etter sort, som er en staude, men som dyrkes som en ettårig plante hos oss, da den ikke greier å overvintre ute. Stivt, opprett, buskaktig plante med glatte, glinsende, mørkegrønne blad med bølget kant. Røde, lilla, oransje eller hvite blomster i nyanser, i endestilte aks. Blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Salvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Salvia egner seg til beplantning i bed, hvor de gir en god massevirkning om det plantes i gruppe. Planteavstand: 25 cm. Men salvie plantes også i balkongkasser, krukker og urner. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres med frø. Til 1000 planter trengs henholdsvis 2 g og 5 g frø av ullsalvie og praktsalvie. Spirer etter 1-2 uker ved 20-22 grader. Kulturtid: 90 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.