Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvsalvie

Salvia argentea

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet argentea betyr sølvfarget (bladene). Engelske navn er silver sage, silver salvia, og silver clary.

Hjemsted/Opphav Sølvsalvie har sin opprinnelse fra sørlige områder av Europa, blant annet Middelhavsområdet.

30-50 cm høy flerårig plante som dyrkes som en ettårig bladplante i Norge. Tuedannende plante som danner bladrosetter av grå, hvitlodne blad ved bakken. Uanselige hvite blomster på høye stengler. Rabattplante.

  • Salvia argentea (Sølvsalvie) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig, bladplante i Norge. Tuedannende plante som danner bladrosetter med store grå, hvitlodne, hårete blad nær bakken. Uanselige hvite blomster på høye stengler. Siden planten dyrkes som en bladplante, blir blomsterstenglene oftest skåret bort. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav

Sølvsalvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Sølvsalvie brukes mest til planting i bed, krukker og kasser.  

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres mest med frø. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Planten kan også formeres med stiklinger og deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss