Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktspragle

Solenostemon scutellarioides

Synonyme navn er Coleus blumei, prydblad og palettblad. Artsnavnet scutellarioides betyr lik Scutellaria, som igjen kommer av Scutella, liten skål. Engelske navn på planten er Coleus, Flame Nettle og Painted nettle.

Hjemsted/Opphav Arten stammer fra Sørøst-Asia. I dag dyrkes ikke arten, men sorter som er foredlet fram.

Sommerblomst med opprett vekst, avlange blad med varierende bladfarger. Blåfiolette blomster.

  • Praktspragle (Solenostemon scutellarioides)

Plantebeskrivelse

30-50 cm høye, hurtigvoksende sommerblomster, alt etter sort, som egentlig er en flerårig halvbusk, men som vi dyrker som en ettårig utplantingsplante eller potteplante, da den ikke greier å overvintre utendørs. Opprett plante med ovale, sagtannete, myke, hårete blad. Bladfargen varierer fra mørkt purpurrødt til lysende limegrønt, ofte med mønster i flere farger. Små, blåfiolette blomster i pyramidelignende blomsterstander i toppen av stenglene. Blomstring fra juni til august.

Vekstkrav

Praktspragle trives best i en næringsrik jord som kan holde på fuktigheten, i halvskygge eller sol. Regelmessig gjødsling.

Bruksområder

Praktspragle egner seg godt til beplantning i krukker og potter, samt i bed. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Opplysninger om alvorlige helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Praktspragle formeres med stilklinger eller frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss