Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bacopa (Sutera)

Bacopa monnieri

Synonyme navn er bacopa, Sutera cordata, Sutera diffusus og Bacopa speciosa. Slektsnavnet Sutera er etter Rudolf Suter (1766-1827), en sveitsisk lege og botaniker. Artsnavnet cordata betyr hjerteformet (bladene). Navnet Bacopa stammer fra Sanskrit Brahmi, et indisk språk. På svensk heter planten snöflinga, mens engelske navn er Bacopa og Ornamental Bacopa.

Hjemsted/Opphav Planten har sin naturlige utbredelse i Sør-Afrika. Alle Sutera som er i handelen hos oss er kulturformer (navnesorter) som er foredlet fram.

Sommerblomst med lange, hengende greiner, hjerteformete blad og små, hvite, rosa eller lyseblå blomster i store mengder. God plante til ampler, krukker og balkongkasser.

  • Bacopa (Sutera cordata)

  • Bacopa (Sutera cordata)

Plantebeskrivelse

15 cm høy sommerblomst, som er en staude, men som dyrkes som ettårig hos oss. Lange, hengende greiner med motsatte, hjerteformete, mørkegrønne blad med uregelmessig, tannet bladrand. Små (2-2,5 cm brede), hvite, rosa eller lyseblå blomster i store mengder. Blomsten består av fem, nesten runde kronblad. Blomstring fra utplanting om våren til høstfrosten kommer. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Sutera trives best i en godt drenert, næringsrik, sur jord (pH 5,6-6 er best) i sol og halvskygge. Planten blomstrer godt også på mer skyggefull plass. Bør ikke få tørke ut mellom hver vanning. Vekstmediet kan forbedres ved tilsetning av ren naturtorv (lite kalk). Planten tåler regn og en frostnatt.

Bruksområder

Sutera cordata er en god plante i ampler og verandakasser, store krukker og urner, når den får henge utover kanten. Den kan også være bunndekkeplante i bed. Planteavstand: 35 cm.

Allergifare

Sutera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bacopa formeres vegetativt med stiklinger. Den dyrkes som utplantingsplante, og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss