Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rørblomst

Penstemon gormanii

Et synonymt navn er Penstemon gloxinioides. Slektsnavnet Penstemon kommer av gresk pente, fem og stemon, pollenbærer. Artsnavnet hybridus betyr at planten er krysninger (hybrider). I Sverige brukes blant annet navnet purpurhat, og i England brukes navnet Penstemon x hybride.

Hjemsted/Opphav Rørblom består av en kompleks samling med hybrider (krysninger) mellom arter fra Nord- og Mellom.Amerika, blant annet mellom P. cobaea, P. gentianoides og P. harrwegii. Det finnes et stort antall sorter.

60-75 cm høy, stivt opprett sommerblomst smale, lansettformete blad og rør- eller traktforma blomster i mange fargenyanser, fra juli til frosten kommer. Rabatt- og snittblomst.

  • Penstemon x hybridus (Rørblomst) Foto: gardenersworld.com

Plantebeskrivelse

60-75 cm høy, opprett, flerårig plante med stive stengler, som vi dyrker som en ettårig sommerblomst. Bladene er grønne/blågrønne, smale og lansettformete, mest på stenglenes nedre del.

Rørforma eller traktforma blomster i nyanser av blått, lilla, rosa, hvitt og rødt, med avvikende farge i trakten, som sitter samlet i store klaser på stenglene. Blomsten har 5 like pollenbærere, men den ene er steril. Blomstring: juli til frosten kommer. Frukta er en kapsel.

Siden blomsten har duft, tiltrekker planten seg bier, sommerfugler og andre pollinerende insekter.

Vekstkrav

Penstemon trives best i sandblandet, moldholdig, jevnt fuktig jord i sol eller halvskygge. Moderat gjødsling.

Bruksområder

Penstemon er polulære rabattplanter, og brukes mye i fjellhager og litt større kasser. Planten er også en god snittblomst. Hjortedyr liker ikke planten.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Penstemon er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Penstemon formeres mest med stiklinger. Den dyrkes som utplantingsplante, og plantes ut på vokseplassen når vårfrosten er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss