Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lofos

Lophospermum erubescens

Synonyme navn er Maurandya erubescens og Asarina erubescens. Slektsnavnet Lophospermum stammer fra en brite ved navn David Don, som beskrev planten som en egen art. Den ble først beskrevet i 1836. Artsnavnet erubescens betyr rødmende, noe som mest trolig viser til blomstene. Engelske navn er Mexican twist og creeping gloxinia.

Hjemsted/Opphav Lophoastrum erubescens kommer opprinnelig fra Mexico, nærmere bestemt langs skogkanter og klippevegger i Sierra Madre Oriental-fjellene. I dag dyrkes den I mange land.

Frodig klatreplante med slyngende bladstilker og rosarøde eller røde blomster gjennom hele vekstsesongen. God plante til ampler og verandakasser.

  • Lofos (Lophospermum erubescens)

  • Lofos (Lophospermum erubescens)

  • Lofos (Lophospermum erubescens)

  • Lofos (Lophospermum erubescens)

  • Lofos (Lophospermum erubescens)

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy klatreplante, som egentlig er en flerårig, urteaktig plante, men som ikke tåler frost og som vi dyrker som en ettårig plante. Planten klatrer med slyngende bladstilker. Lange, trekantede eller hjerteformede blad med håret bladplate og stilk.

Enkeltvise, rosa, rødrosa eller røde blomster blomster gjennom hele vekstsesongen. Blomstene har fem kronblad, som er vokst sammen i bunnen slik at de danner et 4-6 cm langt rør. «Røret» er hvitt i bunnen og rosarødt til rødt øverst. De frie lappen på enden av kronbladene bøyer seg utover. Langs bunnen av blomsterrøret løper to forhøyninger med mange gule hår. Frukta er en kapselfrukt med brune frø.

Vekstkrav

Lophospermum erubescens trives best i drenert, men jevnt fuktig, godt sandblandet, moldrik jord i full sol. Den trenger ingen sterk gjødsling.

Bruksområder

Lofos er en plante som egner seg godt i ampler, verandakasser og i større kasser og potter, hvor den får henge nedover. Den kan også vokse utover på et bed, nærmest som en markdekker.

Allergi- og giftfare

Planten er ikke giftig, og den ser ikke ut til å lage allergiproblemer for de som kommer nær planten.

Formering

Lofos kan formeres med frø og stiklinger. Frøet bør sås tidlig om våren i en temperatur over 20 grader.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss