Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpestikle

Eryngium alpinum

Slektsnavnet Eryngium er av gresk eryggos = bukkeskjegg (piggete, raggete), noe som sikter til rotsystemets utseende. Artsnavnet planum, plan, jevn. I Sverige heter planten alpinmartorn og i England brukes ofte navnet alpine sea holly.

Hjemsted/Opphav Alpestikle har sin opprinnelse fra Alpene i Mellom- og Sør-Europa.

50-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med dype pålerøtter, stive, stålblå stengler, tornete, flikete blad og blå, stikkende blomster i kulerunde hoder med sølvgrått svøp. Klimasone H7.

  • Eryngium alpinum (Alpestikle) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende, tistellegnende staude med dype pålerøtter, opprett vekst, stive, stålblå stengler og tornete blad. Langstilka, myke grunnblad som er, tannete og dypt hjerteformet, mens de øvre bladene er tannete og fliket.

På de greinete, stive stenglene sitter gråblå i langstrakte, ovale blomsterholder som er omgitt av et vakkert, gråblått, fliket, tornet svøp. I blomstene er begerbladene velutviklet og de ender i en brodd. Blomstring: juli-august. Frukta er en nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Alpestikle trives best på en solrik plass i en veldrenert, kalkholdig, noe tørr, godt sandholdig jord. Omplantes sjelden.

Eryngium alpinum tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Alpestikle er en god rabattstaude i fjellhager og til villflor. God snitt- og tørkeblomst. Planten tiltrekker seg bier, humler og sommerfugler.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Alpestikle formeres mest med frø. Planten selvsår seg. Rotstiklinger kan også benyttes.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss