Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Arendsspir (Sildrespir) ‘Fanal’

Astilbe x arendsii ‘Fanal’

Arendsspir er et velkjent og godt innarbeidet navn over mange tiår i Norge, men ifølge fremmedartslista hos Artsdatabanken skal navnet sildrespir nå være førstevalget. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet arendsii stammer fra den tyske planteforedleren Georg Arends (1863-1952), som var en foregangsmann i foredlingen av Astilbe. I Sverige kalles planten astilbe og i England brukes navn som Astilbe, False Spirea og False Goat's Beard.

Hjemsted/Opphav Arendsspir er et samlenavn for en gruppe hybrider som er foredlet fram gjennom krysninger med flere arter, bl.a. A. davidii, A. chinensis, A. japonica og A. thunbergii. Sorten ‘Fanal’ er en tysk sort, som ble foredlet av Arends i 1952.

40-50 cm høy, opprett staude med finnete blad og mørkerøde blomster i en spirlignende topp, i juli. Allergivennlig rabattstaude, som også er god til snitt. Klimasone H7.

  • Spiraea x arendsii 'Fanal' (Arendsspir 'Fanal')

Plantebeskrivelse av Arendsii-gruppen

40-100 cm høye, bladfellende, stauder med en kjøttfull jordstengel og stive, opprette stengler, som ikke trenger å bindes opp. Sammensatte, 3-ganger finnete blad. Små, enkjønnete blomster i fargene rød, rosa og hvit (etter sort), som sitter i aks, som igjen er samlet i store ril dels store, tette, spirlignende blomsterstander. De fleste sortene blomstrer i juli-august.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Fanal’ er en 40-50 cm høy staude med sterkt oppdelt bladverk og mørkerøde blomster i en spirlignende topp i juli. Sterkt oppdelt glinsende, bladverk, som er rødt ved bladsprett. Forholdsvis få blomster pr. plante.

Vekstkrav og klimasone

Astilbe vokser godt i flere slags jord, men stauden trives best i en moldrik, litt jevnt fuktig jord med lite eller ingen kalk. Astilbe bør helst ha lett skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol.

Sorten ‘Fanal’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Astilbe har et vakkert bladverk, glinsende grønt, gjerne rødt ved bladsprett, som gjør at planten er gode rabattstauder. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking (må høstes tidlig). Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Astilbe er en herdig plante, som kan dyrkes over store deler av Sør-Norge, og på lune steder i Nordland og Troms.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss