Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Arendsspir (Sildrespir)

Astilbe x arendsii

Arendsspir er et velkjent og godt innarbeidet navn over mange tiår i Norge, men ifølge fremmedartslista hos Artsdatabanken skal navnet sildrespir nå være førstevalget. Slektsnavnet Astilbe kommer av gr. a, uten og stilbe, glans. Det norske navnet spir viser til blomsteraksets form som ligner et spir. Artsnavnet arendsii stammer fra den tyske planteforedleren Georg Arends (1863-1952), som var en foregangsmann i foredlingen av Astilbe. I Sverige kalles planten astilbe og i England brukes navn som Astilbe, False Spirea og False Goat's Beard.

Hjemsted/Opphav Arendsspir er et samlenavn for en gruppe hybrider som er foredlet fram gjennom krysninger med flere arter, bl.a. A. davidii, A. chinensis, A. japonica og A. thunbergii.

40-100 cm høye, opprette stauder med finnete blad og spirlignende blomster i røde, rosa og hvite farger. Allergivennlig rabattstaude, som også er god til snitt. Klimasone H6-7.

  • Astilbe x arendsii (Arendsspir (Sildrespir)) Foto botaniskverden.no

Plantebeskrivelse av Arendsii-gruppen

40-100 cm høye, bladfellende, stauder med en kjøttfull jordstengel og stive, opprette stengler, som ikke trenger å bindes opp. Sammensatte, 3-ganger finnete blad. Små, enkjønnete blomster i fargene rød, rosa og hvit (etter sort), som sitter i aks, som igjen er samlet i store ril dels store, tette, spirlignende blomsterstander. De fleste sortene blomstrer i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Astilbe vokser godt i flere slags jord, men stauden trives best i en moldrik, litt jevnt fuktig jord med lite eller ingen kalk. Astilbe bør helst ha lett skygge på vokseplassen, men hvis jorda er jevnt fuktig, tåler den også å stå i full sol.

Sortene tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Astilbe har et vakkert bladverk, glinsende grønt, gjerne rødt ved bladsprett, som gjør at planten er gode rabattstauder. De passer godt sammen med bregner og trives godt langs kanten av dammer og andre fuktige steder. Planteavstand: 40 cm. Planten er også god til snitt og tørking (må høstes tidlig). Astilbe kan stå i 10-12 år før de må plantes om. Astilbe er en herdig plante, som kan dyrkes over store deler av Sør-Norge, og på lune steder i Nordland og Troms.

 Allergifare

Astilbe er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst.

Noen gode sorter av Astilbe x arendsii

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
Anita Pfeiffer 70 Laksrosa Juli-august H6
Brautschleier 70 Renhvit Juli-august H6-7
Cattleya 100 Mørk rosa Juli-september H6-7
Diamant 70-90 Hvit Juli-august H6-7
Else Schluck 60-70 Rødpurpur Juli-september H6
Erika 80-100 Rosa Juli-august H6
Fanal 40-50 Sterk rød Juli-august H6
Gjertrud Brix 60 Mørkerød Juli-august H6-7
Gloria Purpurea 70 Purpurrød Juli-august H6-7
Irrlicht 50 Hvit Juli-september H6
Lachskønigin 70 Lys rosa Juli-august H6
Paul Gaarder 50-60 Sterk rød Juli-august H6

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss