Hjertebergblom
Bergenia cordifoliaSlektsnavnet Bergenia stammer fra den tyske lege og botaniker K. A. von Bergen (1704-1760). Hybrider vil si at gruppen er krysninger. I Sverige kalles planten bare Bergenia, mens i England brukes både Bergenia og elephant’s ear.
Alltidgrønne bladplanter med glinsende, læraktige blad og klokkeformete, rosa, røde og hvite blomster. Allergivennlige, villige stauder. Klimasone: H4-7, etter sort.
Plantebeskrivelse
30 – 40 cm høye, alltidgrønne stauder med tykke, nedliggende jordstengler, som ligger like i jordoverflata. Store, tykke, læraktige, glinsende, grønne, kjertelprikkede blad med slireforma grunn. Flere sorter har kraftig bladverk. Rød, rosa eller hvite blomster i sammensatte, opprette klaser på kraftige, kjøttfulle blomsterskaft i april- juni (etter sort).
Vekstkrav og klimasone
Bergenia vokser i nesten alle slags forhold i sol og skygge, tørt og fuktig. Tolerant på jordreaksjon, men trives godt i jord med en pH mellom 5 og 7. Men ikke i våt jord. Planten får penest utseende i halvskygge, men blomstrer best på solrik vokseplass. Bergenia kan stå på samme sted i mange år uten omplanting.
Sortene tilrås plantet til klimasone H4-7, alt etter sort.
Bruksområder
Bergenia er villige og takknemlige bladstauder, som brukes i rabatter, i fjellhagen og i bergsprekker. Også gode bunndekke- og kantplanter. Brukes også til snitt. Planteavstand 25-30 cm.
Allergi- og giftfare
Bergenia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Plantene formeres ved deling av rotstokken, rotstiklinger eller med frø.
Noen utvalgte sorter av Bergenia-hybrider
|