Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hjertebergblom

Bergenia cordifolia

Slektsnavnet Bergenia stammer fra den tyske lege og botaniker K. A. von Bergen (1704-1760). Hybrider vil si at gruppen er krysninger. I Sverige kalles planten bare Bergenia, mens i England brukes både Bergenia og elephant’s ear.

Hjemsted/Opphav Bergblom er en fellesbetegnelse for en gruppe hybrider som er blitt til ved krysninger mellom flere arter, blant annet B. cordifolia, B. crassifolia, B. purpurascens og B. ciliata. Det finnes mange navnesorter som er i handelen.

Alltidgrønne bladplanter med glinsende, læraktige blad og klokkeformete, rosa, røde og hvite blomster. Allergivennlige, villige stauder. Klimasone: H4-7, etter sort.

  • Bergblomst hybrid 'Perfecta' (Bergenia 'Perfect')

  • Bergblomst hybrid 'Perfecta' (Bergenia 'Perfect')

  • Bergblomst hybrid 'Perfecta' (Bergenia 'Perfect')

  • Bergblomst hybrid 'Perfecta' (Bergenia 'Perfect')

Plantebeskrivelse

30 – 40 cm høye, alltidgrønne stauder med tykke, nedliggende jordstengler, som ligger like i jordoverflata. Store, tykke, læraktige, glinsende, grønne, kjertelprikkede blad med slireforma grunn. Flere sorter har kraftig bladverk. Rød, rosa eller hvite blomster i sammensatte, opprette klaser på kraftige, kjøttfulle blomsterskaft i april- juni (etter sort).

Vekstkrav og klimasone

Bergenia vokser i nesten alle slags forhold i sol og skygge, tørt og fuktig. Tolerant på jordreaksjon, men trives godt i jord med en pH mellom 5 og 7. Men ikke i våt jord. Planten får penest utseende i halvskygge, men blomstrer best på solrik vokseplass. Bergenia kan stå på samme sted i mange år uten omplanting.

Sortene tilrås plantet til klimasone H4-7, alt etter sort.

Bruksområder

Bergenia er villige og takknemlige bladstauder, som brukes i rabatter, i fjellhagen og i bergsprekker. Også gode bunndekke- og kantplanter. Brukes også til snitt.  Planteavstand 25-30 cm.

Allergi- og giftfare

Bergenia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Plantene formeres ved deling av rotstokken, rotstiklinger eller med frø.

Noen utvalgte sorter av Bergenia-hybrider

Sort Høyde, cm Bladfarge Blomster- farge / mnd. Klimasone
Abendglut’ 30-40 Grønn Mørk rosa / April-juni H4
Admiral’ 30-40 Rødbrun Rød /April-juni H7
Morgenröte’ 40-50 Grønn Karminrosa /April-juni H6-7
Perfect’ 40 Grønn Karminros / April-juni H6
‘Rotblum’ 30-40 Grønn Mørkerød / April-juni H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss