Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergmynte

Origanum vulgare

Et synonymt navn er bergkung. Slektsnavnet Orginaum er av gresk origanon, bitter urt. og theos, gud. Artsnavnet vulgare, allmenn, vanlig. I Sverige heter planten kungsmynta og i England brukes navnet sensitive fern.

Hjemsted/Opphav Bergkung er viltvoksende i Europa og Asia. Vokser vilt i Norge.

Bladfellende, duftende krydderurt med smale, stengler, mørkegrønne, ovale blad og rosa blomster i dusker i toppen av stengler og greiner. Klimasone:H7.

  • Origanum vulgare (Bergkung) Foto: gardenseedsmarket.com

Plantebeskrivelse

40-70 cm høy, bladfellende, duftende krydderurt med smale, rødlige og hårete stengler. Mørkegrønne, ovale, aromatiske, opptil 4 cm lange blad. Rosa, leppeformede blomster som sitter i dusker i toppen av greiner og stengler, i juli-september.

Vekstkrav og klimasone

Bergkung trives best i godt drenert, kalkholdig og jevnt fuktig jord på en solrik plass. Blader som skal brukes som krydder, bør plukkes før blomstring, for det er da de er mest aromatiske.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Bergkung er en krydderplante som hører heime i rabatten, foruten i krydderhagen.  Planteavstand: 25 cm. Blomstene kan tørkes og brukes i tørre dekorasjoner.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking foreligger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bergkung kan formeres med deling, og med topp- og basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss