Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bivrealunrot-hybrider

Heuchera Brizoides-gruppen

Slektsnavnet Heucera, er av gresk heykharis, yndig, grasiøs. Navnet brizoides er etter Briza (hjertegras), som har blad som ligner. I Sverige heter planten hybridalunrot og i England brukes navnet coral bells.

Hjemsted/Opphav Bivrealunrot-hybridene er krysninger mellom artene Heuchera micrantha, Heuchera sanguinea (purpuralunrot) og Heuchera americana (marmoralunrot). Det finnes mange kultivarer (navnesorter) og stadig nye kommer til.

Bladfellende, rosettdannende staude med grunnstilte, hjerteformede blad og røde eller rosa, klokkelignende blomster i kvaster på tynne stengler, fra juni til september. Klimasone:H6.

  • Bivrealunrot-hybrid (Heuchera Brizoides-gruppen)

  • Bivrealunrot-hybrid (Heuchera Brizoides-gruppen)

  • Bivrealunrot-hybrid (Heuchera Brizoides-gruppen)

  • Bivrealunrot-hybrid (Heuchera Brizoides-gruppen)

  • Bivrealunrot-hybrid (Heuchera Brizoides-gruppen)

  • Bivre alunrot (Heuchera Brizoides-gruppen)

Plantebeskrivelse

40-70 cm høye, bladfellende, rosettdannende staude med rotstokk og med langstilkete, grunnstilte, rundaktig hjerteformede, lappete og hårete blad. Små, røde eller rosarøde, klokkelignende, femtallsblomster som sitter i luftige kvaster på tynne, stive stilker, fra juli til september.

Vekstkrav og klimasone

Bivrealunrot trives best i en moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten tåler dårlig tørke. Bør omplantes ofte. Om mulig kan det legges på et ekstra jordlag i stedet for omplanting. Planten bør dekkes mot barfrost.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Bivrealunrot-hybrider egner seg godt i rabatter og i fjellhager, og den er en god kantplante. Planteavstand: 30 cm. I tillegg er den en vakker og holdbar snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking foreligger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bivrealunrot-hybrider formeres med deling eller basisstiklinger.

Noen gode sorter av bivrealunrot-hybrider

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Plui de feu’ 40 Røde. Juni-august H6
Pruhoniciana 50 Rosarøde. Juni-august H6
Red Sprangles 50 Skarlagensrøde. Juni-juli H6