Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodmure

Potentilla atrosanguinea

Slektsnavnet Potentilla kommer av gresk potentia som betyr makt. Navnet atrosanguinea betyr blodrød (blomstene). I Sverige kalles planten blodfingerört, og noen engelske navn er Dark Crimson Cinquefoil, Himalaya Cinquefoil og Ruby Cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Potentilla atrosanguinea er viltvoksende i Himalaya og den ble oppdaget i Nepal av botanikeren Nathaniel Wallich. Flere navnesorter er i handelen.

60-90 cm høy, bladfellende, opprett staude med nedliggende stengler, mørkegrønne, 3-koplede blad og blodrøde blomster i glisne klaser i juli-september. Rabattstaude for fjellhagen. Klimasone H7-8.

  • Potentilla atrosanguinea (Blodmure) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

60-90 cm høy, bladfellende, opprett, staude med nedliggende stengler. Mørkegrønne, 3-kopla, sagtannete blad med elliptiske eller eggrunde småblad og en hvithåret underside. Bladene sitter på lange bladstilker. Men de øvre bladene er uten stilker.

Blomstene, som er 2-3 cm brede, blodrøde med purpurfargete pollenbærere, sitter i glisne klaser. Blomstring i juli-september. Frukta er ei nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Blodmure stiller små krav til jorda, men trives best i en veldrenert, sandholdig jord, i sol. Planten tåler dårlig fuktighet vinters tid.

Potentilla atrosanguinea tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Blodmure er en god fjellhageplante, som egner seg godt i rabatter. Planteavstand: 40 cm.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Blodmure formeres med deling (vår og høst) eller med stiklinger.

Sorter

Potentilla atrosanguinea ‘Gibson’s Scarlet’ er en 40-60 cm høy, opprett blodmure med lysende røde blomster i klaser, i juli-august.

Potentilla atrosanguinea ‘Splendens’ er en 40-60 cm høy, opprett blodmure med blodrøde blomster i klaser, i juli-august.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss