Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storblodtopp (Kanadablodtopp)

Sanguisorba canadensis

Synonyme navn er kanadblodtopp og Poterium canadensis. Slektsnavnet Sanguisorba er av lat. sorbere = drikke, supe. Artsnavnet canadensis = som kommer fra Kanada. Engelske navn er Canadian burnet og White burnet.

Hjemsted/Opphav Sanguisorba canadensis er viltvoksende fra Canada i Midt-Vesten, hvor den vokser i sumpjord.

100-150 cm, høy, greinet bladfellende staude med en bladrosett ved basis med lange blad. Hvite blomster i lange, sylindriske aks, fra juli til frosten. God rabatt- og snittplante. Klimasone H6-7.

  • Sanguisorba canadensis (Storblodtopp) Foto: illinoiswildflowers.info

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, bladfellende staude med greinete stengler og en bladrosett ved basis med opptil. 60 cm lange blad. Bladene er ulikefinnet med 7-17 eggrunde til lansettformete, sagtannete småblad uten stilk.

Hvite blomster som sitter i 15 cm lange, sylindriske aks. Blomsten mangler kronblad, men har fargete begerblad, 1 griffel og 4 pollenbærere, samt et arr som stikker ut. Blomstring fra juli til oktober. Frukta er en nøtt som er innesluttet i blomsterbotnet.

Vekstkrav og klimasone

Blodtopp trives best på en solrik vokseplass, i en jevnt fuktig, veldrenert, godt kalkholdig, bra næringsrik, sandholdig og moldrik jord. Planten bør få stå i ro på voksestedet i mange år. Deling og omplanting utføres om våren.

Sanguisorba canadensis tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Blodtopp er en god rabattplante og en vakker solitærplante. Den er også en god plante til snitt.

 Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer med dyrking av Sanguisorba er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Blodtopp kan formeres med frø, rotstiklinger tatt tidlig om våren og ved deling tidlig om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss