Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridhumleblom

Geum x hybridum

Et synonymt navn er Geum Cultorum-gruppen. Slektsnavnet Geum er fra latin, og kan ses som betegnelse på en spesiell medisinplante. Artsnavnet hybridum betyr at planten er en hybrid (krysning). I Sverige brukes navnet nejlikrot på slekta, mens i England er et vanlig navn avens.

Hjemsted/Opphav Geum x hybridum er en gruppe hybrider (krysninger) mellom chilehumleblom (Geum chiloense), prakthumleblom (Geum coccineum) og berghumleblom (Geum montanum). Flere navnesorter finnes i handelen. Se under sorter nedenfor.

40-50 cm høy, bladfellende, rosettdannende staude med en jordstengel, grønne, finnete blad og store, gule, oransje eller røde blomster alt etter sort. Rabatt-, fjellhage- og snittblomst. Klimasone H5.

  • Geum x hybridum 'Mrs. Bradshaw' (Hybridhumleblom 'Mrs. Bradshaw' Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, bladfellende stauder med opprett vekst, jordstengler, grønne, finnete blad, ofte i rosetter ved basis og store, gule, oransje eller røde blomster i 5-6. Frukta er en nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Hybridhumleblom trives godt på litt sur jord (pH5,-7), og den vokser også godt i en jevnt fuktig sandblanda moldjord som er drenert på en solrik plass. Planten holder seg kompakt i veksten på mager jord. Tuene kan med fordel deles med 3-4 års mellomrom. Deling og omplanting kan skje etter blomstring eller om våren.

Geum x hybridum tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hybridhumleblom er en god i rabattplante i fjellhagen. Planteavstand: 30 cm. Den er også en holdbar snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Risikoen for helseproblemer ved dyrking av Geum, er liten. Men slekta inneholder likevel fysiologisk aktive substanser og har vært brukt innen folkemedisinen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hybridhumleblom kan formeres med deling, stiklinger om med frø (noen sorter).

Sorter

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
‘Carlskaer’ 35 Rød og oransje Mai H5
‘Mrs. Bradshaw’ 40-60 Karminrød, halvfylt Mai-juni H5
‘Diana’ 25 Mørkegul Mai-juni H5
‘Feuermeer’ 25 Oransje Mai-juni H5
‘Lady Stratheden’ 70 Gul, fylt Mai-juni H5
‘Georgenberg’ 25 Oransjegul Mai-juni H5
‘Princess Juliana’ 70 Gguloransje, halvfylt Mai-juni H5

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss