Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Duftskumblom

Tiarella wherryi

Slektsnavnet Tiarella betyr «liten tiana», som viser til fruktas form. Artsnavnet wherryi er etter botanikeren Edgar Wherry som samlet de første eksemplarene av planten på 1930-tallet. I England brukes navnet Wherry’s foamflower.

Hjemsted/Opphav Tiarella wherryi er viltvoksende i sørøstlige områder av USA.

25-35 cm høy, bladfellende rosettdannende staude uten rotstokk med grunnstilte, tannete, flikete blad og duftende, kremvite blomster på høye bladløse stengler over bladverket, i juni-juli. Bunndekke- og snittplante. Klimasone:H5-6.

  • Tiarella wherryi (Duftskumblom) Foto: growingwildnursery.com

Plantebeskrivelse

25-35 cm høy, bladfellende staude med uten jordstengler og med grunnstilte bladrosetter med flikete, tannete, hjerteformete blad som er lengre enn brede og har en rødlig farge. Bladets endelapp er større enn de andre. Senere i sesongen får bladene en rødlig farge.

Duftende, kremhvite blomster på 35 cm høye, bladløse blomsterstengler i juni-juli. Blomsten har 5 kronblad, 5 begerblad og 10 pollenbærere. Frukta er en skulpe med beigerosa frø som har vinger.

Vekstkrav og klimasone

Duftskumblom en villig plante som trives best i en jevnt fuktig, kalkholdig humusrik jord i sol og halvskygge. Planten tåler dårlig tørke.

Tiarella wherryi tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Duftskumblom er en bunndekkeplante som egner seg godt i rabatter og i fjellhager. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking er kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tiarella formeres med frø eller med deling vår eller høst.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss