Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lavendel

Lavandula angustifolium

Et synonymt navn er Lavandula officinalis. Slektsnavnene Lavandula av lat. lavanum, «til å vaske». Artsnavnet angustifolium betyr småbladet, mens officinalis betyr «som tilhører apoteket» (medisinplante). Også i Sverige kalles planten lavendel, mens i England brukes navnet lavender.

Hjemsted/Opphav Ekte lavendel har sin opprinnelse i landene rundt Middelhavet. Planten finnes forvillet helt sør i Norge.

Alltidgrønn plante med blå blomster i akslignende blomsterstander. Rabattplante. Krydderplante. Snittblomst. Klimasone H3-4.

  • Ekte lavendel (Lavandula angustifolia)

  • Ekte lavendel (Lavandula angustifolia)

  • Ekte lavendel (Lavandula angustifolia)

  • Ekte lavendel (Lavandula angustifolium)

  • Ekte lavendel (Lavandula angustifolium)

Plantebeskrivelse

60 cm høy, alltidgrønn plante, som egentlig er en busk med vedaktige overjordiske deler. Bladene er små, avlange, grågrønne og lodne. Blåfiolette, 1 cm lange blomster sitter i kranser i en akslignende blomsterstand. Både blad og blomster har en karakteristisk lavendellukt. Blomstring skjer i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Ekte lavendel er en plante som trives best i en godt drenert, kalkrik, sandblandet moldjord på en solrik plass. På fuktige steder og i tung jord får planten vansker med å overvintre.

Planten tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Ekte lavendel er en svært god i rabatter, som kantplante. Videre brukes den til lave hekker og er en viktig del av krydderhager. Benyttes også som tørket plante. Til tørking må den høstes når halvparten av akset blomstrer. Tørkingen bør skje i et tørt, varmt og luftig sted. Endelig er lavendel en vakker snittblomst.

Allergi- og giftfare

Lavendel er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Lavendel kan formeres med topp- eller basisstiklinger, eller ved deling.

Sorter

Det finnes flere sorter i handelen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss